bip.gov.pl
A A A K
SmodBIP
To jest wersja archiwalna z dnia 29.09.2015, zobacz aktualną wersję tej strony.
Zmiany wprowadzono z powodu: zmiana wytycznych

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020

Celem Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest dotarcie z pomocą żywnościową do grup osób najbardziej potrzebujących w całej Polsce. W ramach realizacji Podprogramu 2015 osoby najbardziej potrzebujące w całej Polsce będą mogły skorzystać ze wsparcia w postaci żywności, jak równiez możliwości uczestniczenia w różnych działaniach wspierających, edukacyjnych i włączających. Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

Do realizacji PO PŻ w latach 2014 – 2020 wybrane zostały 4 organizacje – Caritas Polska, Polski Czerwony Krzyż Federacja Polskich Banków Żywności oraz Polski Komitet Pomocy Społecznej. Na terenie województw działają organizacje regionalne, które organizują sieć dystrybucji poprzez organizacje lokalne działające w ramach ich struktur lub podpisują porozumienia/umowy z innymi organizacjami non–profit na rzecz osób najbardziej potrzebujących i które posiadają zdolności administracyjne do dystrybucji żywności oraz realizacji działań o charakterze włączenia społecznego.

W trakcie trwania Podprogramu 2015 osoby będą mogły skorzystać ze wsparcia w postaci żywnośći, która cyklicznie będzie dystrybuowana z formie paczek żywnościowych.

Do końca lutego 2016 przewiduje się następujący asortyment artykułów spożywczych (13 produktów) w tym artykuły skrobiowe (makaron świderki, ryż biały, kasza jęczmienna, płatki kukurydziane), artykuły mleczne (mleko UTH, ser podpuszczkowy dojrzewający), artykuły warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, dżem truskawkowy), artykuły mięsne (mielonka wieprzowa, klopsiki w sosie własnym), cukier, tłuszcze – olej rzepakowy. Produkty zakupione w ramach PO PŻ to produkty o długim okresie ważności.

Pomoc w ramach PO PŻ jest kierowana będzie do osób, które z powodu trudnej sytuacji i niskich dochodów nie są w stanie zapewnić sobie odpowiedniego posiłku. Pomocą żywnościową mogą być objęte osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 150% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. 813,00 zł dla osoby samotnie gospodarującej lub 684,00 zł dla osoby w rodzinie (dotyczy podprogramu 2015). Tak określony wymóg ma na celu wparcie osób i rodzin znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji, w sposób trwały, intensywny i systematyczny.

Limit pomocy żywnościowej to średnio 3,5-6 kg/ miesięcznie na osobę.

Aby uzyskać szczegółowe informacje o prowadzonym programie lub złożyć wniosek na powyższy cel, należy bezpośrednio skontaktować się z pracownikiem socjalnym prowadzącym dany rejon opiekuńczy. Serdecznie zapraszamy.

Ponadto w ramach PO PŻ 2014-2020 realizowane będą działania w ramach środków towarzyszących. Będą to cylkiczne działania skierowane do wybranych grup osób najbardziej potrzebujących, które przyczynią się do włączenia społecznego tych ludzi.

Działania w ramach środków towarzyszących mają na celu w szczególności:

1. włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych:

  • zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa,
  • grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji  (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne).

2. pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokojenia podstawowych potrzeb życiowych:

  • osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłaczeniem pomocy rzeczowej): pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym,
  • wsparcie psychologiczne/ terapeutyczne osób zagropżonych wykluczeniem społecznym.

3. wzmocnienie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarwstwa domowego:

  • warsztaty kulinarne dla różnych grup pokoleniowych z udziałem ekspertów kulinarnych, kuchmistrzów, dietetyków, pokazujące rózne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych,
  • warsztaty dietetyczne i dotyczące zdrowego stylu życia,
  • programy edukacyjne mających na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności,
  • warsztayuy edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny w tym darów żywnościowych).


Opublikował: Janina Łyczko-Schmidt
Publikacja dnia: 29.09.2015
Podpisał: Janina Łyczko-Schmidt
Dokument z dnia: 28.04.2015
Dokument oglądany razy: 1 163